HOMILIA DEL DIMECRES DE CENDRA

14.02.2013 20:48

 

HOMILIA DEL DIMECRES DE CENDRA
 
 
(Transcripció de l’homilia pronunciada per Mn. Creu Sáiz, prior de Sant Pere i rector de la Puríssima Sang de Reus)
 
Lectures: 1 lect. Jl 2,12-18; Salm 50,3-4.5-6a.12-13.14 i 17; 2 lect. 2Co 5,20-6,2; Ev. Mt 6,1-6.16-18
 
 
Comencem la Quaresma. Temps fort, intens, joiós. “No malverseu la gràcia que n’heu rebut.” “T’he escoltat a l’hora favorable, t’he ajudat el dia de la salvació”. “Ara és l’hora favorable, ara és el dia de la salvació” (2a lectura). Tot el que fem: pregàries, gestos, signes ens aniran conduint pel camí de la conversió, fins arribar a la meta de Crist, mort i ressuscitat. El camí: mitjans (pregària, almoina i dejuni). La meta: Crist.
 
Per arribar a Crist ens fixarem en Ell, ens revestirem dels seus sentiments, de les seves actituds, dels seus serveis, de la seva donació fins a l’extrem, impulsats per la força de l’Esperit. Així, més          que anar  nosaltres a Crist, serem atrets per Ell, enduts per l’Esperit.
 
I dels signes externs quaresmals, ¿què en fem? L’Església catòlica ens recorda dos signes: al començament, el dimecres de cendra i al final, el divendres Sant, és el dejuni i abstinència.
 
El divendres de Quaresma: abstinència (no menjar carn). En ells mateixos no són res. Hem de mirar el signe i el significat: finalitat, i esperit amb què es fan.
 
Jesús a l’evangeli ens ho ha dit amb molta finor: l’almoina: pot ser un rodatge d’orgull, l’oració: pot ser un acte d’autocomplaença, i el dejuni: pot alimentar la vanitat.
 
Tot això serà vàlid si es portat a terme des de la humilitat i la caritat. Dejunis, pregàries, almoines, no perquè està manat sinó perquè ens surt de l’ànima.
 
A l’acostar-nos a rebre la cendra se’ns dirà: “converteix-te i creu en l’Evangeli”. Acotant el cap manifestem la necessitat de què Déu ens converteixi i ens transformi. Com que és el primer dia de la santa Quaresma, comencen per petites conversions. Tenim 40 dies per seguir-les:
            1. Els nostres treballs: creatius i solidaris.
2. Els nostres cansaments i rutines: deixem-les i eliminem queixes, mals humors, tons de llàstima i avorriments.
            3. El nostre descans i repòs: agraïment joiós.
4. El nostre dolor, sofriment o llàgrima: un rec fecund que m’apropi als altres per suavitzar el seu dolor.
5. Les nostres alegries: en regal als altres per escampar somriures, optimisme i bon humor.
6. Les nostres esperes: en esperances per sembrar confiança de què un món millor és possible.
 
Converteix-te i creu en l’Evangeli. Alimenta’t de la Paraula de Déu. Alimenta’t del pa de Vida.